Tradycyjne już od 5 lat mieszkańcy wspólnie rozpalili ognisko, piekli ziemniaki, kiełbaski. Święto było okazją do wspólnej integracji międzypokoleniowej, uczestnicy mogli skosztować wielu potraw przygotowanych na bazie ziemniaka, który uchodzi za podstawowy produkt w polskiej kuchni. Na stołach gościły pierogi, placki z tartych ziemniaków, babka ziemniaczana, zapiekanki i sałatki ziemniaczane. Hitem biesiady, okazały się smażone na głębokim tłuszczu „paluszki w panierce z ciasta ziemniaczanego z boczkiem i cebulką”. Nie zabrakło oczywiście pieczonych ziemniaków z ogniska i pieczonej kiełbaski.
Organizatorzy zadbali również o atrakcje dla dzieci w postaci 5r gier i zabaw nawiązujących do „Święta Pieczonego Ziemniaka”. Rozegrany został również mecz towarzyski. W spotkaniu uczestniczyła również Pani Senator Małgorzata Kopiczko, która przywiozła dla dzieci drobne upominki.